För att skapa sammanhållning i en grupp är det bra att ha en gemensam och lätt igenkännlig symbol Skall man t.ex. dra ut i krig gäller det att man kan skilja på vän och fiende. Symboler, flaggor och beklädnad kan också beteckna att man står under beskydd av en större grupp. Polisen är ju ett sådant exempel idag.
Flaggor har funnits länge. Under medeltiden hade furstar och adelsfamiljer sitt eget släktvapen. De som tillhörde dessa, som t.ex. riddare, bar dessa släktvapenvapen på kläder, sköldar och flaggor. Kungliga dynastier använde ofta bilder av rovdjur, som symboliserade makt och styrka, t.ex. örnar och lejon. En av de första svenska var den Erikska ättens banér ovan. Man kan ana varifrån både de svenska färgerna och vapnet tre kronor kommer ifrån.
Flaggor med kors i olika varianter blev vanliga under korstågen på 1100-talet. Det skall vi strax återkomma till. I östersjöområdet seglade fartyg tillhörande Hansan med Hansavimpel i masten och med de de olika städernas flaggor i aktern.
Flaggan som enande symbol för en nation blev vanlig i slutet av 1700-talet. Efter den amerikanska revolutionen 1775 – och den franska revolutionen år 1789 – markerade flaggan för första gången en nation som inte var någon furste eller kungs privata egendom.
I vissa fall fick de gamla flaggorna ny betydelse, medan andra införde helt eller delvis nya flaggor.
För att få den första frågan skall du ta dig till stora stenen på gräsmattan på baksidan nere vid beteshagen. Se bilden nedan om du är osäker på var den ligger.
När du är där och har hittat stickan med lösenordet fyller du i ditt namn och trycker på knappen för att få den första frågan.